22 Haziran 2013 Cumartesi

İnternet üzerindem, "Ana Dilde Eğitim Hakkı" ile ilgili imza kampanyası başlatıldı.

Uluslararası Güney Azerbaycan Türkleri Konseyi adına, Cemal Mehmethanoğlu, İnternet üzerinden, ""İran'da yaşayan, 35 Milyon Azerbaycan Türk'üne, Türkçe eğitim hakkı verilmelidir. İMZA KAMPANYASI " başlatıldı.
13/06/2013 tarihinde başlatılan kampanyanın 13/12/2013 tarihinde sonlandırılması amaçlanıyor.
Kampanya ile ilgili internet sayfasında şöyle deniliyor: " 75 Milyon nüfuslu İran İslam Cumhuriyetinde, 35.000.000'dan fazla Azerbaycan Türk'ü yaşamaktadır.İran'da fars nüfusu Azerbaycan Türklerinden daha az olmasına rağmen,İran, fars devletidir. Resmi Dili farsçadır. İran'da, Azerbaycan Türkleri dışında, Kürtler, Araplar, Beluçiler ve bazı küçük azınlıklarda yaşamaktadır. Ermeniler gibi.
Sayısı 100.000 civarında olan, Ermeni'lerin, uluslararası anlaşmalar ile güvence altına alınmış, Ana Dilde Eğitim hakları olmasına rağmen, diğer milletlerin, Ana Dilde Eğitim hakkı yoktur
Her insanın, her milletin en temel insan haklarından birisi Ana Dilde Eğitim hakkıdır.
Bu hak, insan hakları evrensel beyannamesinde de yer almıştır.
Bu gün Güney Azerbaycan'da (İran'da Azerbaycan Türklerinin yaşadığı bölgeye verdiğimiz ad), yüzlerce, aydın ve  insan hakları savunucusu, Ana Dilde Eğitim(Türkçe eğitim hakkı) istedikleri için ceza evlerinde, işkencehanelerde ve takip altında yaşamaktadır. Bir çok, aydın baskılar yüzünden ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştır.
İran'da çoğunluk nüfus olan, Azerbaycan Türk'lerine Ana Dilde Eğitim hakkı verilmesi gerekmektedir.
Türkiye'de yaşayan, Azerbaycan Türklerini, İnsan hakları savunucularını, aydınları ve insan olan herkesi, kampanyamı, desteklemeye davet ediyoruz."

Birleşmiş Milletler Teşkilatı Başkanlığına ünvanlanan İmza Kampanyasının başı vuru dilekçesinde ise şöyle deniliyor: 
" Birleşmiş Milletler Teşkilatı Başkanlığına 
İran İslam Cumhuriyetinde, 35 Milyon'dan çok, Azerbaycan Türk'ü yaşamaktadır. Bunlar, ana dilleri olan Türkçe eğitim hakkından mahrum yaşamaktadırlar. 
Çocuklarımız, okullarda mecburen, Farsça eğitim görmekte, ana dillerini unutmakta ve millet olarak yok olma tehlikesi yaşamaktadır. 
En temel insan hakkı olan, Ana Dilde Eğitim hakkı'nın, İran'da yaşayan Azerbaycan Türklerine de verilmesini talep ediyoruz. 
Saygılarımızla"

Bu saate kadar 510 kişinin imzaladığı kampanyaya katılmak için, şu adrese gitmek gerekiyor: